The design was conceived through generative design software, to which algorithms could be applied. These algorithms produced the random nature of the designs appearance and the structure holding it together.  The positions of the Images once aligned was decided upon by mapping various routes through the museum. This mapping took into account the exhibitions involved in each space and the angles at which they would look back at the pavilion.

The first view is from the entrance to the courtyard. This is the silhouette of Darwins evolution of man image. Representing the main exhibition of the museum as subconscious reminder, as you arrive. The second image is that of a whale. This is positioned near the main entrance and exit. To view the image as you enter you would have to look back at the pavilion. It is mainly intended to be viewed upon departing the museum as a reminder of the last main exhibition seen. The third view is from the glazed bridge connecting the two main buildings. The image is of a Tyrannosaurus Rex representing one of the largest exhibitions in the museum, that will be seen once the visitor has walked over the bridge.

Creating the design from small planes and thin rods gives the design presence without creating any areas in which a child could hide behind, as the pavilion is mostly transparent.

These selected angles are in specifically chosen positions around the museum given small children a chance to ‘see if they can see the T Rex’ or the whale, in order to give a break from the intensity of the museum environment.