The site has a forgotten human scale, with large contextual facades overpowering the courtyard space. The banal details of material junctions, which give the area it’s richness, can only be read at a close proximity and with the general lack of human occupation, the site has become a ‘non-place’.

The introduction of the cell, a prototype of human scale, disrupts the present boundaries and pathways of the site, providing new areas of human occupation. As this cell multiplies through the courtyard space, a readable mass becomes apparent.

On approach, the new structure is read as a single entity, informing a new public realm. Once underneath the cellular form, the physical experience of moving through the different spaces leads to a change in perception, one where the individual becomes dominant. The constructional detail is expressed to allow the user to form an understanding with the structure and generate a relationship with the space they occupy. This articulation of the ordinary, human detail, rather than the structure being hidden behind a false cladding, brings an honesty and simplicity to the courtyard space. The form is an expression of the human.

Advertisements