The Darwin festival, running at the Manchester Museum August 2009 to August 2010, is the source of inspiration behind the concept. The festival describes the importance of Darwin’s work and attempts to illustrate how controversial his theory of evolution was. The concept responds to this celebration of the natural world by drawing attention to the damage man is doing to the environment. Man’s discovery of new species is contrasted against the extinction of species due to man’s intervention.
By looking at three data sets over time, cumulative human population, cumulative carbon dioxide air content level and the cumulative number of species extinctions, mans influence
can be seen. Looking back only as far as 1850 reveals a stable graph where all three show little increase. From 1880 onwards however, all three data sets increase exponentially illustrating the correlation between rising human population, rising carbon dioxide levels within the atmosphere and the increasing occurrence of species extinction.
The pavilion is composed of a self-supportive structure containing wooden ribs joined together by a spiral arrangement of cross-bracing components. The floor is a separate structure to the pavilion and is a series of intermittent structural elements which support the floor ramp and stairs which run the extent of the pavilion.
The pavilion provides a physical intervention to the museum courtyard space and promotes public engagement. The creation of this public space will enable multiple activities to occur. A lighting option has been for in order to sustain the public space for 24-hour usage.
Advertisements