You are currently browsing the tag archive for the ‘Reflection’ tag.

29/06/2010 > The Private Opening for friends and family

The Team!!

Photographs of the Reflective Room at the Private Opening

With the big ‘L’ structure built and the second skin finished, the black tiles, sponsored by Pilkington’s Tiles are now being placed.

The placing of the first tile >>>

Cleaning the tiles

One by one the tiles are placed

The reflections of the courtyard are captured within the black ceramic tiles

For more photos of the making and finished 1:1 prototype of the skin, check out the album on flickr!

The Black Glazed Ceramic Tile. Thanks to our sponsors Pilkington’s Tiles for backing the project. The Black Glazed Ceramic Tile is made in Manchester!

Reflective Room is a project that developed from Matthew Mills’ Panoramic Environment, the Reflective Room proposal was developed by a collective team consisting of Adam Atraktzi, Anna Parker, David Kent, Mark Bonshek, Matthew Mills and Spencer Fretwell.

‘Reflective Room’ inspired by the subtle changes to the courtyard throughout the course of the day, as one season moves to the next: The weather continually changing the experience of the site. People passing by, ambling and drifting through, often unaware of the birds in the trees, the refraction of the sunlight or the subtle changes to the material qualities of the site, of the ever changing atmosphere.  A room is to be fabricated in the courtyard that draws people within and focuses their attention towards these conditions, through glazed reflections; a place for heightened awareness of being. A room within which people can engage with the courtyard, to sit and relax, to contemplate and see the courtyard anew, to see themselves anew. The aim is to revive an awareness of the environment, by utilising the ordinary to create the sublime. By taking an off-the-shelf standard black glazed ceramic tile and placing it within a plywood skin, offset by a plywood structure.

The inherent qualities of this replicable tile component, its delicately reflective surface, are all contrasted with the plywood; rough to smooth, matt to shiny, pale to black.

The structure gradually reveals itself, enticing you in; small openings provide glimpses of the space beyond, as fragmented glazed reflections build an abstraction of the surroundings.  The largeness of the site is reduced to the human scale. Sounds bounce around the courtyard as you quietly sit and observe, listen and touch.